Recommend this page to others

Résidence le 19 - Mixed-use building Claude Bernard area

A project by: Atelier Zündel Cristea






Project description

Completion 2008-2011

Client MEUNIER HABITAT + AXENTIA+RIVP
Architects Atelier Zündel & Cristea
Consultants Griveau / MCI / ELAN
Cost 15.0 M€ (ex VAT)
Gross area 10,000 m˛

Retirement home (6000m˛), residential housing (3600m˛), business space (400m˛)


The operation of this building for residential use (by all ages) adheres to the logic of a stacking of trays.
Business space and the entrance to the retirement home are found on the ground floor, followed by five floors containing the main section of the retirement home, while the top four floors contain privately owned homes. The basement contains parking lots for the residents as well as supplementary annexes of the retirement home: its kitchen, maintenance and storage rooms.
With a length of 43m by a depth of 28m, the trays form vast surface areas that will be entirely filled on the first five floors by the requirements of the project that is the specific configuration of the retirement home. With the project’s lowest density on the last four floors, there will be a successive shrinkage of the trays, thus bringing the building into correspondence with Boulevard Macdonald’s Local Plan of Urbanism (PLU), and meanwhile providing a generous amount of sunny passageways for the majority of residents.
The retirement home on the first five floors forms a compact volume due to the density of the project in this segment of it.
We understood, through a testing of volume, that the subtle allowances certain outer walls contained for unsticking, could result in a rupture in this compactness. The realization of this movement, combined with the employment of paving slabs corresponding to each floor, and the choice of full height windows for each room, put the building back on a human scale.
On the south-facing side, the outer walls recede freely to form breaths in the assembled mass, and become a linear set of mezzanines.
In the building’s upper part, the movements of the outer walls and paving slabs, combined with a successive shrinkage, signal a change in function.
The complex as a whole demonstrates, through its usage of volume, a superposition of functions.

Date of completion: 2011

Project partner

Building type


mixed-use building

Design


AZC

Construction region


Paris

Projects by Atelier Zündel Cristea








DETAIL
Home page   |   Profiles   |   Projects  |   News   |   Book recommendations   |   Edit profile                
deutsche Version DETAIL360.de
Login



Forgotten your password?